happy horse org. nr. 988257818

Hovedside
Informasjon om virksomheten
Nyheter
Nettbutikk

ARTIKLER OM BARFOTHEST


 


SUKSESS MED BARFOTHEST

Det har vært skrevet og snakket mye om barfotagang den siste tiden, og mange har forsøkt, med mer eller mindre hell. Noen sier at det ikke er mulig, andre sier at alle hester kan klare dette. Det som er helt sikkert er at mange problemer kan oppstå og at det krever en hel del stell og pleie før det fungerer.

La oss se på problemene som kan oppstå. De fleste hester blir sårbeinte og ømme, og har vansker med å gå, noe som jo er helt nødvendig for at det skal fungere. Ofte skyldes dette at hestens høver har vært i ubalanse, og vært feilskodd. Om hesten har gått med for lange tær og for lange hæler, er det lett at hesten blir mekanisk forfangen når hoven beskjæres riktig og den får gå barfot. Dette gir store smerter, men blir bare bedre ved bevegelse, og bevegelse er helt nødvendig for at hesten skal bli bra. Man må altså leie og bevege hesten hver dag til sener ,skjelett og ligamenter har fått sjansen til å komme tilbake til sin naturlige posisjon. Noen syns at de selv er dyreplagere i denne perioden, og mange andre syns at du er det mens det står på, og sier at du må sko den stakkars hesten som har så vondt i bena. Saken er at sko bare skjuler symptomene og ikke gjør hesten bedre. Det at hesten ikke kan føle bena sine når den har sko på, gjør at alt kan virke bedre, men du fratar hesten muligheten til å utvikle en sunn hov. Vi må alle leve med smerte fra tid til annen, det er kroppens måte å beskytte seg på. Det tar ikke mange ukene før hesten blir bedre, så hold ut !

I denne perioden er det ekstremt viktig at du trimmer høvene ofte, fordi den nye måten å gå på skaper store forandringer i hoven. Sjekk hoven hver dag, og fjern hov som vokser skjevt. I begynnelsen, før du har lært deg hvordan en sunn hov ser ut, trenger du hjelp til dette, men når hoven har fått sin riktige form er det fullt mulig å ordne dette selv. En del barfottrimmere sier at du ikke skal skjære i frisk hov, og så lenge alt er i orden og virker som det skal, er dette helt greit. Men det er faktisk slik at hester som har gått med sko i årevis ofte har utviklet en del feil i hoven, og disse feilene går ikke bort av seg selv hos hester som lever et liv som tamhest. Selv ikke ved utgang får hesten beveget seg så mye at hoven får sin naturlige form uten hjelp. Derfor må vi hjelpe hesten ved å gi den en naturlig hovform fra begynnelsen av . Bergy Bergeleen ( se under) sier det slik:" Remove the excess. " Dette betyr helt enkelt at for å gi hesten mulighet til å utvikle en sunn hov, må vi gi den mulighet til å gjøre det. Det er her absolutt ikke snakk om å skjære hesten til blods! Men det er snakk om å fjerne lange hæler og lange tær. Et annet problem du kan støte på er sammenklemte hæler. Hvis hesten ble skodd veldig tidlig, eller med for trange sko, har ikke hælene fått utvikle seg normalt, og hesten ser ut som den går på eggeskall- den har vondt for å sette ned bena når den går. Her trenger du en fagperson som kan hjelpe deg å utvide hælene, for det blir ikke bra av seg selv. I dette tilfelle vil det å sette på sko også bare skjule problemet, siden det var skoene som skapte problemet i første omgang. Du kan tydelig se dette problemet når du ser på hoven - den er smal bak og har ofte høye hæler. Underskutte hæler er enda et problem du kan oppleve. Hvis hesten har gått med for lang tå, kan hælene ha kollapset og blitt skjøvet forover , og det betyr at hesten ikke har noen støtte i den bakre delen av hoven. Du kan se dette på hornveksten- de nedgående stripene i hæleområdet er ikke parallelle med resten av hoven, de vokser ikke nedover, men fremover. Hovslagere fikser av og til dette ved å sette på en kile, og trekke skoen lenger bak for å prøve å støtte hoven. Igjen vil dette bare være et forsøk på å skjule problemet, og ingen løsning i lengden. Først må du korte inn tåen til der den naturlig skal være, for bare slik kan du fordele trykket riktig. Her er det også nødvendig med profesjonell hjelp, men det vil bli bra hvis du lar hælen få vokse ut igjen på sin naturlige måte. Mange vil kanskje si at dette har de ikke tid til å vente på, og velger å korreksjonssko. Saken er at da forkorter du levetiden til hesten med mange år, for problemet vil vokse til hesten til slutt ikke fungerer lenger.

Dette var en del store og alvorlige problemer, men som alle kan overkommes med tidens hjelp, og legger år til hestens liv om du har "tid" til å vente. Det fins også en del mindre problemer, mindre fordi de er enklere og raskere å løse.

Når du tar av skoene på hesten er hoven svekket. Hovstrukturen har ikke fått bygge seg opp til sin naturlige styrke, og er også svekket av miljøinnflytelser som urin og vann. Urin og vann bryter ned keratinmolekylene som hornet er bygget opp av, og gjør hoven svak. Tenk på neglene dine etter å ha badet lenge. Tenk også på alle de gangene hesten mistet sko for tidlig, eller alle sprekkene som var rundt sømhullene. Når en slik hov plutselig skal gå på grus og hardt underlag , er det ikke rart at den får problemer. Det er først når hoven har bygd opp sin naturlige styrke at den kan motstå stress fra underlaget , og dette kan ta opptil et år- til en ny hov har vokst ut Men det fins en rask og enkel løsning på dette problemet, som gjør at du bare etter noen få uker kan ri på grusveier igjen. Les videre!

Jeg har selv hatt min hest barfot i over 2 år. I begynnelsen kunne han knapt gå på grunn av forandringene i hoven, men vi var ute og gikk hver dag i flere uker, og etter hvert begynte ting å gå seg til. Så støtte jeg på de "enklere" problemene. Hovstrukturen var ikke sterk nok til å tåle belastningene fra underlaget, og han ble sårbent. Etter mye søking fant jeg et produkt som heter Keratex Hoof Hardener, som lovet å reparere hovstrukturen slik at den fikk tilbake sin naturlige styrke. Dette produktet er et patentert middel som virker på molekylnivå og styrker bindingene i keratinmolekylene . Etter noen få uker inn i 6-ukerskuren kunne han gå på grus uten problemer, og på slutten kunne vi galoppere på grusveier uten problemer. En ny tilværelse!

Men så oppsto nye problemer. Hoven ble myk og svak i regn og fuktige forhold, og det så ut til at den mistet sin styrke igjen. Jeg kontaktet Keratex Hoofcare igjen, og spurte om de hadde en løsning. Jeg ble fortalt om Keratex Hoof Gel, som var lagd for å beskytte hoven mot miljøpåvirkninger ved å impregnere den mot vann og urin, og eureka! - høvene ble harde og funksjonelle igjen. Dog måtte jeg ta en ny runde med Hoof Hardener først for å hjelpe hoven tilbake til sin naturlige tilstand . Nå påfører jeg Hoof Gel hver dag, og jeg kan ri i all slags terreng og i alle hastigheter, så langt jeg ønsker - hesten har aldri vært sårbeint eller blitt slitt for mye i høvene. Og jeg rir mye, mellom 1 -2 mil pr. dag, og trener for å være med i distanseritt.

Et annet problem jeg også støtte på underveis, var white line disease, og igjen kontaktet jeg Keratex, som igjen kunne hjelpe meg med sitt produkt Nail Hole Disinfectant, som etter påføring 2 ganger pr. uke i 2 uker fullstendig tok knekken på angrepet. White line disease er fremdeles litt av et mysterium, men man vet at det alltid er både sopp og bakterier involvert, så det trengs et middel som bekjemper begge to. Og siden Hoof Gel også inneholder et desiniserende middel, har angrepet aldri gjentatt seg. Hoof Gel er definitivt det produktet jeg ikke kan klare meg uten!

Hvis man ser på det økonomiske aspektet, blir det å bruke disse midlene så mye billigere enn å sko, og jeg går rundt med konstant god samvittighet fordi jeg vet jeg gjør det som er best for hesten min. I den perioden han var skodd, hadde han et stadig tilbakevendende nyreproblem som han måtte behandles for. Etter at jeg tok av skoene, har dette blitt helt borte, og jeg har blitt fortalt av en akupunktør at uten sko kan hesten selv stimulere nyrepunktet i hoven. Jeg hadde også mye muskelproblemer, og dette gjorde at jeg lærte meg massasje, og selv om hesten elsket det, har han nå ingen behov for å bli massert. Jeg har også erfart at man og hale vokser mye mer, og er blitt tykkere.

Jeg er sikker på at mange lurer på om det går an å ri når det er glatt om vinteren, og jeg må med en gang si at det kan være et problem når det er blank holke. Hesten klarer fint å gå til og fra paddocken, men får et problem hvis jeg sitter på. Men om det bare er litt fuktighet i isen, eller et lite snølag over den, går det greit å ri, selv om du må være litt forsiktig. Er det bare veier med asfalt, er det et greit alternativ å ri der når forholdene ellers er dårlige. Det er greit både å trave og galoppere litt når man ikke har sko, for det blir ikke det samme støtet i hoven som når hesten er skodd. Jeg tenker som så at jeg uansett ville gitt hesten min litt fri av og til, og nå lar jeg været bestemme når. På snøføre, som det heldigvis er mest av der jeg bor, er det fantastisk å ri - ingen kladder, og man sklir aldri, uansett tempo. Jeg føler meg faktisk tryggere nå enn når han var skodd, for han er i stand til selv å kjenne hvordan forholdene er.

Det viktigste av alt er å balansere hoven riktig. Det hjelper ikke bare å ta av skoene og tro at alt blir bra, det kan være like skadelig å gå med ubalanserte høver selv om de er uten sko. Og så kommer spørsmålet: Hvordan skal en riktig balansert hov se ut? Dessverre vet ikke alle som skor hester dette, og det kan være vanskelig å finne en som kan. Jeg fant ut at jeg måtte sette meg inn i dette selv, og det er masse tilgjengelig informasjon, både i bøker og på nettet, men igjen blir spørsmålet: hva av dette er riktig? Selv har jeg lest alt tilgjengelig materiale, fra alle ulike kilder, og etter mye strev tror jeg at jeg har funnet det riktige. Jeg vil her gi deg de kildene jeg har brukt, og som jeg syns er fornuftige og logiske, og så er resten opp til deg.

Lyle Bergy Bergeleen, Hooftalk.com har 4 videoer og to bøker som er veldig bra , og som primært er de jeg følger. Han har basert sine kunnskaper på studier av ville mustanger. En annen bok som kan være nyttig er No hoof, no horse, som selv om den hevder at hester må skos for å kunne brukes har mye nyttig informasjon om balansering av hoven. Den hevder at korreksjonsskoing er løsningen, men gir likevel mye kunnskap som de fleste hovslagere ikke vet om, og tar livet av noen gamle myter.

Du savner kanskje Strasser på listen, men selv om det var hun som satte meg på ideen om å ta av skoene, er jeg ikke glad i hennes metoder, da jeg både av egen erfaring, og fra andres , har opplevd at hestene ikke fungerer på denne måten.

Pete Ramey er en annen barfotguru som har blitt populær her. Han har mye bra, men jeg syns ikke alltid kartet stemmer med terrenget, og han har for mange lettvinte løsninger .

Jeg har reist en del rundt og beskjært hester, og det jeg ser folk sliter med, er at de er litt for forsiktige når de skal beskjære selv. Dermed møter jeg mange hester med "Donald Duck" høver - for lange i tåa, og for mye utflytende hovvegg. Det kan derfor være lurt å få en som kan dette til å utføre jobben noen ganger, og spørre og følge godt med slik at man lærer seg hvordan hoven skal se ut, og hvordan man gjør det. Husk: Ingenting er vanskelig når man kan det.

Min hest fungerer bedre enn noen gang uten sko, og jeg kommer aldri til å sko igjen. Det er en herlig følelse å kjenne de myke hovslagene under deg , og både vite at hesten fungerer naturlig og kjenne mykheten i bevegelsene. Jeg ser at mange hester tilsynelatende fungerer ok med sko, men hvordan ville de fungert uten? Jeg har også sett en del hester som ikke har fungert med sko, og som har fått et nytt liv når skoene ble tatt av.

Hvis du ble interessert eller fascinert av dette, så er du velkommen til å kontakte meg, både for råd og hjelp og for å kjøpe Keratex produkter. Du kan ringe på tlf. (0047) 67104938 eller 99105571, eller send meg en mail : tania_lonning@operamail.com

 

Å BRYTE TRADISJINER

ET VETERINÆRMEDISINSK OG ETISK PERSPEKTIV PÅ DAGENS BRUK AV HESTESKO

 

Av Dr. Tomas G Teskey, D.V.M., Hereford, Arizona, USA.

Oversatt med tillatelse av Tania Lønning.

 

Et sitat fra Xenonphons " The art of horsmanship"….. skrevet for over 23 århundrer siden:

"Den samme omsorg som gis til hestens mat og trening,for at han skal vokse seg sterk, skulle også bli utført for å holde hans ben i orden."

Dette er like aktuelt i dag som den gang. Mennesket har arbeidet sammen med hesten i årtusener. Livssyklusen fortsetter, og vi er en del av denne syklusen sammen med hesten.

Moderne hesteeiere blir mer og mer hestens "beskyttere" som ivaretar alle hestens behov. Vi er forpliktet til dette, siden vi tok dem fra naturen og stengte dem inne. Vi blir også ivrigere, og mer personlig interessert i deres føtter- dette er ikke lenger bare hovslagerens ansvar .Å lytte til og stole på veterinærer, hovslagere, trenere og andre profesjonelle hestefolk for å få vite hva som er riktig og sunt for hesten din, viser respekt for disse fagfolkene, men det er ekstremt viktig at du selv kan se når en hest og dens føtter ser normale ut, og når de ikke gjør det. Om du er i stand til å trimme høvene selv eller ikke, er det viktig å vite hvordan de skal se ut. "Beskyttere" er i stand til å føre en detaljert og intelligent samtale med alle disse fagfolkene hvis de har basiskunnskaper om hovens form og funksjon.

Det er nødvendig at du er klar over dette faktum: Ikke alle veterinærer, hovslagere og trenere vet hvordan en normal hestehov ser ut, og hvordan den fungerer.

" Tro ikke på noe bare fordi du har hørt det . Tro ikke på noe bare fordi mange sier det . Tro ikke på noe bare fordi det er skrevet i en bok. Tro ikke på noe fordi dine lærere eller eldre sier det. Tro ikke på tradisjon fordi den har blitt overført gjennom generasjoner. Men etter observasjon og analyse, når du finner noe som høres fornuftig og logisk ut, og det støtter det gode og er til velsignelse for alle, aksepter det og lev opp til det" -Buddha

Det vi vet er at når en metallsko kommer i kontakt med hestens hov, oppstår det skade. Et stort antall artikler, utallige bøker, og et økende antall avhandlinger har blitt skrevet om dette, men det som følger er sammendrag og min egen tolkning av de skadelige virkninger sko har på hoven.

Skaden begynner allerede før skoen berører hoven. Hovslagerens trimming av hoven før skoen settes på, er ekstremt ødeleggende i seg selv. Hestens hov utviklet seg ikke, og var aldri ment å være, flat. De naturlige livsbevarende, energiske former i hestens hov blir ikke respektert og tatt hensyn til når hoven forberedes for skoing.

Søm som slås gjennom hovveggen lar alle slags bakterier, sopp og skitt , så vel som ekstreme temperaturer, få komme inn i hoven. De naturlige, fysiske barrierene hoven har mot dette ,ødelegges flerfoldige ganger av sømmene - de sørger også effektivt for at hovveggen brytes ned; deres fysiske nærvær presser hovveggen vekk fra hovkapselen. Når hesten drar av seg en sko, følger ofte deler av hovveggen med. Den økede graden av støtskader i den skodde foten er vel dokumentert, og sunn fornuft sier oss at metall inntil hestens hud er skadelig:

Hestens fot er konstruert for å ta hånd om mesteparten av støtkraften som mottas fra terrenget. Når metall er festet til hoven, overtas ansvaret for dette av ledd, ligamenter og skjelett høyere opp i foten og i hele kroppen. Hesten har ikke utviklet seg for å klare dette, men vi har tvunget hesten til å bruke disse kroppsdelene til noe de aldri var ment for. Resultatet av sko er en direkte, målbar skade i disse delene.

La oss se på den økende bruk av såler og andre støtdempende materialer. Det er interessant å se at støt blir redusert til et nivå som er lavere enn hva som er passende for hesten når den er utstyrt med såler.

Den rollen støt har som livgivende stimulering til foten, er offer for en stor misforståelse: Den naturlige hoven har de eksakte støtabsorberende evner som hesten trenger. Denne fantastiske evnen tas fra hesten når vi skor og legger på ulike såler. Når vi reduserer støtnivået til under det som er passende ,hindrer vi vitale stimuli som hesten trenger for å produsere holdbar hovkvalitet, sunne sener og ligamenter og sterkt skjelett. Hesten blir umiddelbart utsatt for å skulle utvikle en svakere og svakere hov og svakere ben når den bli utstyrt med kunstige materialer. Til og med den minste økning av trykket forårsaket av sålematerialet er upassende og også ødeleggende, siden sålen trykker hovsålen opp og reduserer blodtilførselen. Hoven kan reagere med en abnormal vekst; sålen kan bli tykkere i en kort periode, men er aldri så sterk eller holdbar som en såle som dannes når hesten får ha sine normale føtter under normale forhold. Hovslagere mistolker denne veksten som "helende" , når den faktisk signaliserer de tidlige stadier av hovskader. Dette gjør overhodet ingen inntrykk på mange hovslagere ,siden de er vant til å se abnormale og deformerte høver…..de arbeider med dem hver dag…..De er også vant til å se abnormale uskodde høver hvis de ikke vet hvordan de skal beskjæres. Kunstige såler øker også tilstedeværelsen av fuktighet , som er en god grobunn for bakterier og sopp som mykner sålen og gir den en kornete konsistens, fratatt all holdbarhet. Såler hindrer også hovens naturlige pusting og svetting. Dette reduserer sirkulasjonen til hele hesten, både høver, ben og kropp, og kan i lengden bare tjene til å skade hele hesten. Alle disse skadelige tingene bygger seg opp over tid, tvinger frem unødvendig heling og tar helsen fra hesten. Det er ikke bare bena som belastes, men også de indre organer og stoffskiftet. Disse ødelagte strukturer og deres celler kan bare reparere seg et visst antall ganger, dele seg et visst antall ganger og takle skaden et visst antall ganger. Vekstmønstre deformeres ekstremt raskt i skodde høver. Alle dyr dør når cellene og organene de utgjør ikke lenger er i stand til å dele seg og reparere skaden. Vi skulle tenke på å helbrede slike problemer istedenfor å dekke dem til med såler og sko. Dette kan gjøres ganske lett og raskt når riktig hovform er oppnådd ( diskutert utallige steder i bøker og på nettet), og en riktig livsstil blir sørget for. Styrken og holdbarheten i høver og ben vil bli optimale , og vil langt overgå styrken som oppnås ved sko. Metallsko setter hesten i en tilstand av fysiologisk stagnasjon. Riktig bruk av boots kan brukes for å hjelpe hesten til å være komfortabel i begynnelsen, men ser ut til å glemmes av hovslagere i slike situasjoner. Hovslagere føler at de gjør sitt beste med en "quick fix", men de forårsaker faktisk videre skade.

Vi vet at bruk av sko, dårlig hestehåndtering, dårlige omgivelser og dårlig foring , drastisk senker hestens levealder.

Hovslaging er hardt arbeid. Jeg skodde selv minst noen få hester i uken i mine yngre år, så jeg kan forholde meg til smerten og slitet som følger med: nøyaktighet, evnen til å arbeide med hendene, evnen til å arbeide med en redd hest, evnen til å bry seg. Jeg stiller ikke spørsmålstegn ved noe av dette. Men: uansett hvor hardt du arbeider for å lære å sko en hest, uansett hvor hardt arbeid det er, uansett hvor vanskelig det er…..alle disse tingene rettferdiggjør ikke det å sko en hest. Så selv om jeg kan forholde meg til hovslagerens slit, hans positive yrkesmoral og seriøse innstilling , så gjør ikke alt dette at det er riktig og spikre metall på hestens hov . Når noe er galt, er det galt. Uansett hvor mye penger vi kan tjene på det, uansett hvor tradisjonsrikt det er, uansett hvor lang tid vi brukte på å lære det og hvor mye penger vi brukte på å lære det eller hvor vanskelig det er å utføre……ingen av disse tingene vil gjøre en gal ting riktig. Metall skader hoven, punktum. Vi har så mange bedre alternativer nå. Flere og flere hovslagere begynner å forstå dette, og oppmuntrer folk til å la hestene sine gå barfot. Men fremdeles er mange ikke opplyst og informert, og tror at hesten trenger sko for å kunne arbeide. De er avhengig av hovslagere for å fortelle dem om det som skjer. Og det som skjer ,er at vi nå vet at sko skader hestens ben: hver gang, hele tiden ,100 % av tiden, hvert minutt, påføres hesten skade. Så dette er en alarm som går til alle som gjør alt de kan for å vite sannheten om sundt hestehold.

Hovslagere, veterinærer, trenere og hestefolk må lære sannheten og fortelle alle sine venner, kunder og kolleger at sko skader hesten og forkorter livet hans med mange år. Å vite dette, og fortsette å sko er ikke akseptabelt, og vil bli mer og mer uakseptabelt ettersom denne kunnskapen blir mer godtatt. Hvis hovslagere i fremtiden later som de ikke vet dette, og lar være å informere om dette, skulle de holdes ansvarlig for skaden de påfører hesten. Men dette behøver ikke å skje. Lær deg hva som foregår inne i hestens hov og fot, og lær deg hvordan en riktig hovfasong ser ut, og hvordan du trimmer hoven for å oppnå det. Gå videre, og fortell andre om det. Fortell at sko bare bryter ned hesten, fortell om boots. La folk se at du bryr deg om hestens velferd, og du vil høste stor belønning. Hvis du ganske enkelt ønsker å tjene penger, kan du det for det fins mange mennesker som er villig til å betale for korrekt hovtrimming og råd om hvordan de skal holde hesten frisk. Men den personlige belønningen er mye viktigere for folk som bryr seg.

Dette handler om sannheten.

Som en mental øvelse, og som en analog, gir jeg deg følgende scenario: Jeg vil utfordre alle som ikke tror at sko skader hestens føtter til dette eksperimentet: La høvene til en hest som har vært skodd fra 3-6 mnd. Vokse ut over skoene så lenge du vil, ta av skoene, la de være som de er, eller trim dem som du ønsker. Så skal vi se på forskjellen i slitasje på denne hesten og min barfotahest…… vi tar noen rolige rideturer på ca. 1 mil 1 gang i uken over 3 uker. Tenk deg hvilken av disse hestene som kommer til å ha høver av samme lengde og struktur etter disse 3 ukene, og hvem som kan fortsette å gå i 3 uker til. Din tidligere skodde hest vil ha forferdelig vondt. Hvorfor er denne avskodde hesten ikke i stand til å gå og arbeide på sine egne føtter? Vel, hans høver, som vokste mens han hadde sko på, er av en mye dårligere kvalitet, tetthet og varighet….. De vil brekke( sannsynligvis opp til over sømhullene p.g.a. skaden i dette området), og han kan til og med utvikle forfangenhet p.g.a. overbelastning i tåen fordi det er uvant, fordi hovmekanismen plutselig fungerer. Hesten blir øm i sålen p.g.a. Dårlig sålekvalitet osv. osv. Jeg er ikke sikker på om jeg kan la dette eksperimentet gjennomføres!

 

En veterinær, slik som meg selv, kan lett forstå hvordan sko ødelegger en hest, og når andre veterinærer, profesjonelle hestefolk og hestebeskyttere oppdager sannheten om hestens høver, vil de ikke stå stilletiende og se på at andre forårsaker slik skade. Når bra mennesker som din veterinær, hovslager og trener bedre begynner å forstå hvordan hesten og dens ben er konstruert, fungerer, vokser, beskytter og sørger for riktig og viktig følelse for at hesten skal kunne fungere i sitt miljø, vil de ha tilegnet seg et kraftig nytt redskap. Men så lenge de ignorerer dette, eller krever at hesten skal skos, sørger de for en tidligere død for de hestene de behandler.

Veterinærens Forpliktelse

(American oath- Adoptert av The American Veterinary Medical Association House of Delegates

July 1969)

"Som medlem av den veterinærmedisinske profesjon , lover jeg å bruke min vitenskapelige kunnskap og evner til samfunnets beste ved å beskytte dyrenes helse , sørge for at dyr ikke lider, fremme offentlig helse og fremgangen av medisinsk kunnskap.

Jeg vil utføre min gjerning samvittighetsfullt, med stolthet, og ved å følge prinsippene i veterinærmedisinsk etikk.

Jeg aksepterer som en livslang forpliktelse å kontinuerlig forbedre min profesjonelle kunnskap og kompetanse."

Et ord (eller to) om integritet og styrken i overbevisning:

Dette er bare "sånn er livet" ting .Det er også helt sikkert at du kan regne med at jeg aldri vil be deg overveie å sko din hest. Jeg er sterk i troen på dette, og den kan ikke rokkes. Hvis jeg begynte å jukse, og innimellom sa "vel, for denne gangen… OK, sko hesten"…eller " å, den hesten klarer nok ikke å gå uten sko…". Dette ville være å kompromisse med min sans for styrke og integritet - en veldig stor integritet. Jeg sitter ikke på gjerdet når det gjelder dette temaet. Sko forårsaker skade, og jeg kan ikke godta det. Jeg har lest og forstått Veterinærens Forpliktelse, og jeg har stor sans for integritet. Noen kan godta både skoing og barfot.…jeg kan ikke. Dette betyr ikke at du må være like sta som meg når det gjelder bruk av sko . Du er fri til å bestemme selv ut ifra den beste informasjonen du kan skaffe.

Mange mennesker liker ikke , eller er ikke vant til, å dele sine synspunkter og det de mener er rett , og enda mindre å fremme dem på en måte som viser styrke og overbevisning. Så det er ikke underlig at mange finner det smakløst , frekt og egoistisk når noen gir uttrykk for sterke meninger . De syns kanskje at alle må prøve å være venner, eller "det er et stort telt - plass til alle", eller " vel , vi blir bare enige om å være uenige". Noen ganger møter du noen med en sterk overbevisning og bunnsolid integritet som støtter seg til et trossystem bygd på solid overbevisning, fordi denne troen er det som gjør dem sterke. Selv om en slik person generelt er upopulær, mislikt og latterliggjort, er en person som holder sterkt på det som er rett og påroper oppmerksomheten til de som tviler eller misforstår informasjonen, mer og mer en sjeldenhet i vår verden. Jeg er fullt klar over at det kan virke som om jeg tror jeg vet alt, eller at jeg mener at det skal være på min måte, ellers kan det være det samme, men det er selvfølgelig ikke sant. Slike illusjoner blir forståelig nok fabrikert av de som vil stemple og overbevise noen som tar et standpunkt mot noe som betyr mye for dem. Dette er "normal" menneskelig oppførsel. Det blir satt spørsmålstegn ved de tingene de har brukt hele livet til å jobbe med ,derfor forventer jeg at disse menneskene prøver å latterliggjøre meg i begynnelsen. Jeg oppmuntrer dem, ja ofte tvinger dem, til å vurdere seg selv og det de tror på, og det er en smertefull prosess: Jeg er ganske god til dette, spesielt når jeg snakker direkte med noen. Jeg har sett venner og andre som har skodd i mange år, bryte sammen og gråte når de forstår at jeg har rett. Dette er virkelig , og det er mektig. Man kan begynne å se viktigheten av min overbevisning når det gjelder hva vi nå vet er fakta. Det er ikke OK for meg å skade en hest en gang i blant, eller bare denne gangen. Jeg innser at det er mange , mange uvitende/ uinformerte mennesker som ikke ønsker å bry seg med det ekstra arbeidet det vil ta for å gi hesten normale høver, så jeg bryr meg for dem, og prøver hardt å vise dem, på så mange måter jeg kan, hvorfor dette er så viktig for hesten.

Det kan være vanskelig å finne et "barfotvennlig" veterinær-perspektiv på disse tingene, men det trengs så sårt. Jeg lærer hele tiden, og jeg er ikke immun mot personlige angrep, Jeg plukker opp ideer om hva som er best å si, og hvordan best si det , og jeg blir bedre hele tiden. Å lære hvordan man lærer andre, slik at man lettere kan påvirke de som ikke vil innrømme eller se hva hesten trenger fra oss, er mitt mål. Følelsesladede argumenter fra begge sider hjelper meg, og jeg tror det også vil hjelpe andre i det lange løp. Mye blir sagt i skrevet form, men jeg tviler på om det samme ville bli sagt om vi sto sammen ved siden av hesten.

Slik det er nå, nevnes ikke naturlige leveforhold eller en naturlig hovtrim som en terapeutisk metode for halte hester ved de fleste veterinærklinikker verden over. Dette er uakseptabelt, i forhold til hestene vi bryr oss om. Det er en neglisjering som tjener egoet til de som ser på hesten som et redskap i motsetning til en venn som så villig tjener oss. Etter hvert vil veterinærer og andre fagfolk ha muligheten til å ta de rette avgjørelser angående bruk av sko. Det er så innlysende for noen, mens andre ikke klarer å la vær e å slå søm inn i hestens "hender", til og med etter de har fått vite hvor skadelig det er. Om det kommer av stahet, avhengighet av å jobbe med metall, eller noe annet, vil de bli holdt ansvarlig hvis de fortsetter etter at denne kunnskapen har blitt allment tigjengelig og akseptert.

Flere og flere veterinærer vil forstå dette etter hvert, og hester vil bli sunnere enn før. Hester i fremtiden vil bli de fantastiske skapningene de er ment å være. Eieren av en skodd hest vil bli kritisert av de som respekterer og elsker hester. Vi har måter å beskytte hestens hover på, om det trengs, og det er ikke sko.

Vi må begynne å legge vekt på det vi vet: Det er fysiologisk umulig for en sko å tilby hesten noe fordelaktig . Vårt ansvar og forpliktelser til hesten, og alle dyr, er enorm, og det har kommet så langt nå at vi vet dette.

Som en påminnelse til fagfolk overalt- hvis du forstår denne informasjonen, ta den til deg og bruk den for alle hestene rundt deg . Legg den inn i ditt repertoar som en autoritet når det gjelder hestens helse. Mennesker i hele verden begynner å forstå noe fundamentalt om hestens helse og ivaretakingen av hans høver.. Vi må se på denne informasjonen, evaluere den kritisk, bruke vår kunnskap om anatomi og fysiologi, og bli integrert i å forbedre hestens helse. Sannhet og kunnskap er forutbestemt til å vinne, uansett hvor mye folk klager og gråter, hvor sinte de blir, hvor enkelt eller vanskelig det viser seg å være, og uansett hvor lett eller vanskelig det kan synes å oppnå ekte sunnhet.

Mange av oss elsker våre leker og hjelpemidler - men de betyr ingenting for hesten.

Så alt kommer an på om visse mennesker har tiden og viljen til å oppnå en virkelig sunn barfot hest. Hvis de ikke har tid, må de spørre seg selv om det er rettferdig å tvinge hesten til å være hos dem. Kanskje må de skaff noen boots som gjør hesten komfortabel, eller kanskje få hjelp for å få hesten i bevegelse…. Denne typen ting.

Dette leder oss mot en dypere forståelse av hesten: det kan ikke lenger rettferdiggjøres å bruke sko. Sko vil ikke lenger bli sett på som sko, for sko kan tas av og på når du vil.

Vi har så mange bedre måter å VIRKELIG beskytte hoven….det er vanskelig for meg i det hele tatt å forstå at noen vil sko sin hest, for vi vet,( og kan innrømme skaden de gjør) at sko ganske enkelt ikke tjener hesten! Vi kan ikke fortsette å sko ,og samtidig ha god samvittighet Å sko hesten, og vite at det er skadelig, er avskyelig. Det betyr at du gjør noe selv om du vet at det er galt .Gjør du det fordi du ikke vet bedre, er det tilgivelig. Jeg innrømmer at for bare 3 år siden, foreskrev jeg som veterinær ringsko, pads og andre spesialsko….. Men nå kan jeg ikke gjøre det lenger . Jeg har forandret meg. Jeg husker mange hester som har dødd fordi jeg ikke visste hvordan jeg kunne redde dem…. Nå ser jeg hester med de samme problemene, og de blir bedre i løpet av kort tid. Dette handler om liv og død, og det er derfor jeg bruker begrep som "livstruende" når jeg snakker om skoens effekt og feil hovfasong. Selv om vi ikke hadde alternativer til sko, ville det ikke være rettferdig å sko hesten fordi vi kjenner effektene . … vi er over dette stadiet. Heldigvis har vi mange muligheter til å beskytte høvene, hele og styrke dem: naturlig hovtrimming, basert på gjenoppdagelsen og den kontinuerlig forbedrede forståelsen av hvordan hoven fungerer.. Vi må lære oss hvordan vi skal bruke boots, og utvikle mer brukervennlige boots. Boots lar hestens hovmekanisme virke, og kan beskytte bena, mens spesialutstyr som sies å gi beskyttelse faktisk bryter ned.

Hovslagere er fagfolk. Hesten og dens beskyttere stoler på dem. De er i en ideell posisjon for å lære om riktig og naturlig hovform og funksjon. De bryr seg om hesten, og har verktøyet og yrkeskunnskapen. De trenger bare å lære mer om den naturlige hovens form og funksjon, og lære folk om dette. Det skulle ikke være noe problem for dem å råde hesteeiere til å la hestene komme ut, gi dem høy / gress, og la dem gå sammen med andre hester slik at de beveger seg mer og blir mentalt sunne .

For en hovslager å henge opp sin hammer, gjør ham til en vinner på grunnlag av noe som har står solid forankret gjennom nøye studier av hestens natur.

" All sannhet går gjennom 3 stadier. Først blir den latterliggjort.

Så blir den møtt med kraftig motstand. Til slutt blir den akseptert som

Selvklar" Arthur Schopenhauer

Å få denne kunnskapen om hestens hov er en mektig ting! Jeg oppmuntrer de som har den til å bruke den med diskresjon. Jeg oppmuntrer dem til å snakke med overbevisning, men å ha et åpent øre til de som er i tvil. Lytt til dem når de uttrykker sin usikkerhet og likegyldighet. Du vil snart oppdage at alle svarene du kommer med vil komme av seg selv når du svarer på deres bekymringer. Når du viser hvor mye du bryr deg, og hvor mye du vet, snur bekymringen seg til forståelse, og forståelse fører til et forandret liv. Dette er sannhetens varemerke. Det er aldri for sent å si sannheten. Jeg vet det er vanskelig å gå imot det aksepterte, men når du begynner å forstå informasjonen, vil du oppleve en mektig energi- sannhetens kraft, kraften til å hele- hestens kraft!

Vennlig hilsen Tomas G. Teskey, D.V.M.

Juni,2004