Hem
Crossroad AB
Hus till salu
Vår region
Hur köpa hus
Hus att hyra
Tips
Artiklar

Kontakta oss


Provence-tyger - les indiennes


Tygernas starka och glada färger och mönster har gjort dem populära i flera århundranden.

 


Innan provence-tygerna började tryckas i Frankrike importerades de från Indien. Det var Ludvig XIV, solkonungen, och hans hov som blev förtjusta i dessa färgglada och exotiska mönster. Därmed blev tygerna populära i alla förnäma familjer.

 

Det var dess ökade popularitet som gjorde att det startades tillverkning även i Frankrike, men år 1686 förbjöd den franske ministern Colbert tygerna. Han ville stödja den franska tillverkningen av tyger som höll en högre kvalitet. Detta resulterade bara i att de tryckta tygerna blev än mer populära och smugglades in bland annat via Marseille. Samtidigt kunde tillverkningen fortsätta i grevskapet Venaissin vid Avignon som då löd under de franska påvarna.

 

Ett antal fabriker upp ibland annat i Orange, Avignon och Tarascon. År 1759 upphörde förbudet kring de tryckta tygerna. Då kunde fabrikerna i grevskapet Venaissin inte längre dra nytta av sin politiska situation. Däremot gav grevskapets bördiga och kalkhaltiga jord möjlighet att producera fröer (baskomponent för de gula färgerna) och krapp (för tillverkning av den röda färgen) som konkurrenter i andra trakter inte kunde.

 

Vid den industriella revolutionen försvann de flesta fabrikerna, men några hantverkare levde kvar med traditionen. Idag finns två stora tillverkare kvar i vår region, Souleiado och Les OlivadeS. Båda dessa tillverkare ligger vid den gamla romarstaden Tarascon. I Tarascon har Souleiado för övrigt ett museum där man kan lära sig mer om denna gamla tryckteknik.